Śliwa tarnina (Prunus spinosa)
Śliwa tarnina to duży krzew liściasty szeroko rozpowszechniony w Europie, Afryce Północnej i Azji Mniejszej. Wiosną kwitnie białymi kwiatami, z których przygotowuje się zdrową herbatę. Jesienią krzewy pokryte są drobnymi, niebieskimi owocami, które trudno rozdzielić na pestki, mają zielony miąższ i bardzo gorzkawo-kwaśny smak.
Ale ten owoc jest bardzo zdrowy. Oprócz tłuszczów, węglowodanów, błonnika i białek zawierają również witaminy A, B, C i E, kwasy organiczne, związki organiczne, flawonoidy, garbniki, z minerałów zawierają miedź, potas, żelazo, fosfor, magnez, mangan, wapń , cynk, siarka, kwasy tłuszczowe omega 3, omega 6 i omega 9.
Efekty
- wspomagają trawienie (poprawiają metabolizm)
- działają wykrztuśnie i łagodzą stany zapalne gardła
- chronić przed rakiem
- oczyszczają nerki (oczyszczają krew, usuwają sól z organizmu)
- utrzymują serce w zdrowiu
- odtruwają organizm
Odwar z Śliwa tarnina
Potrzebujemy:
200 g owoców
1 litr czerwonego wina
Zbliżać się:
Owoce otwieramy i zalewamy czerwonym winem. Gotuj w przykrytym garnku na małym ogniu przez 5 minut. Przecedź przez ściereczkę i przelej do zamykanej butelki. Ten wywar pomaga np. przy problemach jelitowych czy biegunce.