Śliwa tarnina to duży krzew liściasty szeroko rozpowszechniony w Europie, Afryce Północnej i Azji Mniejszej. Wiosną kwitnie białymi kwiatami, z których przygotowuje się zdrową herbatę. Jesienią krzewy pokryte są drobnymi, niebieskimi owocami, które trudno rozdzielić na pestki, mają zielony miąższ i bardzo gorzkawo-kwaśny smak.


Ale ten owoc jest bardzo zdrowy. Oprócz tłuszczów, węglowodanów, błonnika i białek zawierają również witaminy A, B, C i E, kwasy organiczne, związki organiczne, flawonoidy, garbniki, z minerałów zawierają miedź, potas, żelazo, fosfor, magnez, mangan, wapń , cynk, siarka, kwasy tłuszczowe omega 3, omega 6 i omega 9.

Efekty

  • wspomagają trawienie (poprawiają metabolizm)
  • działają wykrztuśnie i łagodzą stany zapalne gardła
  • chronić przed rakiem
  • oczyszczają nerki (oczyszczają krew, usuwają sól z organizmu)
  • utrzymują serce w zdrowiu
  • odtruwają organizm

Odwar z Śliwa tarnina


Potrzebujemy:

200 g owoców 
1 litr czerwonego wina

Zbliżać się:

Owoce otwieramy i zalewamy czerwonym winem. Gotuj w przykrytym garnku na małym ogniu przez 5 minut. Przecedź przez ściereczkę i przelej do zamykanej butelki. Ten wywar pomaga np. przy problemach jelitowych czy biegunce.