Pomelo (Citrus maxima) pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej, gdzie nadal jest uprawiany. Roślina potrzebuje 8 lat, aby zaowocowała, dlatego jej uprawa nie rozprzestrzeniła się na inne kraje. Większość masy i objętości pomelo jest niejadalna, jadalny jest tylko wewnętrzny miąższ.



W zależności od odmiany pomelo ma jasnozielony lub żółty kolor, a miąższ w środku jest biały, różowy lub czerwony. Pomelo w 100 g zawiera 38 kalorii, 89 g wody, 9,6 g węglowodanów, 0,8 g białka, 1 g błonnika i 0,04 g tłuszczu. Zawiera głównie witaminę C oraz w mniejszych ilościach witaminę A i B. Minerały to potas, fosfor, wapń, magnez, sód, żelazo i cynk.



Pomelo:

  • wzmacnia odporność
  • wspomaga trawienie
  • pomaga regulować ciśnienie krwi
  • pomaga zredukować wagę
  • zapobiega drgawkom
  • utrzymuje zdrową skórę
  • utrzymuje zdrową jamę ustną