Potrzebujemy:

  • mąka półgruba
  • 1 jajko
  • trochę soli
  • trochę wody
  • mak mielony
  • cukier mielony
  • masło


Z mąki, jajka i szczypty soli zagnieść ciasto. Potrzeba około 400g mąki, ale to zależy od wielkości jajka. Jeśli ciasto jest za twarde możemy dodać wody, jeśli za miękkie dodać więcej mąki. Rozwałkuj przetworzone ciasto na arkusz o grubości około 1 milimetra. Przecinamy go na pół i układamy części jeden na drugim, kroimy na 3-4 centymetrowe paski, które następnie układamy jeden na drugim. Teraz zaczynamy kroić grubszy makaron. Uważaj, aby nie docisnąć ciasta, aby makaron się nie skleił. Pokrojony makaron rozłóż luźno na desce. Jeśli jest ich za dużo, można je dobrze wysuszyć i wykorzystać później. Makaron gotujemy we wrzącej wodzie do miękkości. Dodać masło, zmielony mak i cukier do smaku.


Życzymy dobrego smaku.