Mak jest rośliną jednoroczną, która dorasta do 1,5 metra. Pierwotnie pochodzi ze wschodnich Indii i Turcji, ale dziś jest uprawiana w różnych klimatach niemal na całym świecie. Jej uprawa jest ograniczona w kilku krajach europejskich ze względu na możliwe nadużycia do produkcji substancji odurzających.

Mak zawiera dużą ilość wapnia - 12 razy więcej niż mleko krowie. Mak zawiera również tłuszcze, błonnik, fosfor, magnez i cynk, żelazo. Mak jest doskonałym źródłem manganu, zawiera przede wszystkim witaminę E.

Wpływ na zdrowie:

  • Zmniejsza wypadanie włosów, łamliwość paznokci, próchnicę zębów.
  • Chroni przed osteoporozą, wspomaga tworzenie tkanki kostnej.
  • Zmniejsza stany zapalne naczyń krwionośnych, zapobiega ich zatykaniu.
  • Pomaga w trawieniu, poprawia pracę jelit, łagodzi problemy z zaparciami.
  • Działa przeciwbólowo, zmniejsza ból i łagodzi skurcze mięśni.
  • Korzystnie wpływa na stany zapalne skóry i egzemy, poprawia wygląd skóry.
  • Działa uspokajająco, poprawia sen, uspokaja, pozytywnie wpływa na zmęczenie i stres.
  • Zakwasza organizm, obniża poziom cholesterolu, wspomaga odporność.