Do różnych win są różne kieliszki. Dzieje się tak dlatego, że odpowiedni kształt szklanki może podkreślić aromat, kolor i smak napoju. Wysoka nóżka do trzymania szklanek pomaga zapobiegać przenoszeniu ciepła z dłoni na napój.


Białe wino

Kieliszki do białego wina mają mniejszy kielich (górna część kieliszka), dzięki czemu wino mniej się utlenia, ale jednocześnie uwalnia wszystkie swoje aromaty. Łodyga jest zwykle krótsza niż kieliszki do czerwonego wina.


Czerwone wino

Kieliszek, w którym podaje się czerwone wino, ma duży kielich, który przyspiesza utlenianie i wygładza złożoność smaku i aromatu, ponieważ czerwone wino jest zwykle gęstsze i bardziej aromatyczne. Mają dłuższą nóżkę niż kieliszki do białego wina i zwężają się w kierunku krawędzi, aby skierować aromat wina bezpośrednio do nosa, wzmacniając doznania związane z piciem.


Wino musujące

Do szampana lub wina musującego mamy kilka wariantów kieliszków - „Flet”, „Tulipan” i „Spodek”. Najczęściej stosuje się szklanki wąskie z wysoką szklanką, co pomaga zachować bogactwo napoju. Na dnie szklanki znajduje się małe wycięcie, które wspomaga ciągłe unoszenie się bąbelków. Kieliszki „fletowe” są wysokie, proste i smukłe, wąska miseczka osadzona jest na długiej nóżce. Kieliszki „Tulipán” mają szerszy kielich niż flet, który lekko zwęża się ku górze. Szklanki typu „spodek” były popularne na początku XX wieku. Mają szeroką i płytką szklankę, dzięki czemu bąbelki znacznie szybciej ulatniają się z trunku, bukiet wina szybko się rozwija, ale też szybko zanika.


Naszą ofertę kieliszków do wina znajdziesz tutaj.

Nasz asortyment kieliszków do szampana znajdziesz tutaj.