Naczynie wykonane z ceramiki nieszkliwionej, czyli wypalanej gliny, doskonale nadaje się do przygotowywania potraw bez użycia tłuszczu. Przed pieczeniem naczynie to moczy się w wodzie, która stopniowo uwalnia się podczas stopniowego podgrzewania i pieczenia. Jednak ważne jest, aby postępować zgodnie z procedurą, aby ten garnek służył jak najlepiej i jak najdłużej.
 
 
Pieczenie
 
Przed użyciem brytfannę należy zanurzyć w wodzie na 20 minut, po czym można włożyć do niej potrawy. Umieść wypełnioną blachę do pieczenia w zimnym piekarniku, aby temperatura stopniowo rosła.
 
Potrawa pieczona jest we własnym sosie, do jej przygotowania nie jest potrzebny żaden dodatek tłuszczu. Dzięki stopniowemu odparowywaniu wody z porów glinianego garnka mięso w ogóle nie wysycha, a wspaniały sok pełen aromatu i smaku pozostaje. Jeśli chcesz, aby jedzenie było chrupiące, możesz je przygotować bez pokrywki.
 
Czyszczenie
 
Nie używaj żadnych detergentów do czyszczenia, mogą one dostać się do porów formy do pieczenia. Dlatego wyczyść blachę do pieczenia ciepłą, czystą wodą i niemetalową szczotką drucianą. Pozostawić do całkowitego wyschnięcia i przechowywać bez przykrycia.
 
Ceramika nieszkliwiona jest podatna na pękanie, dlatego konieczne jest stopniowe podnoszenie temperatury podczas wypalania. W przypadku konieczności posmarowania naczynia należy użyć ciepłej wody, a podczas wyjmowania naczynia z piekarnika zawsze kłaść je na miękkim i suchym ręczniku lub innej macie. Dzięki temu nie dojdzie do szoku termicznego ani uszkodzeń mechanicznych.