Odporne na jesienne przymrozki rośliny o krótkim okresie wegetacji można sadzić już w sierpniu, po pierwszych zbiorach. Wskazane jest sadzenie ich w cieniu, aby uniknąć oparzeń słonecznych, gdy rośliny zaczną rosnąć, a także częste podlewanie, aby miały wystarczającą ilość wody. Następujące warzywa nadają się do późnego sadzenia:

  • rzodkiewka całoroczna, rzodkiewka czarna ozima
  • sałatka z liści, rukola
  • szpinak, kapusta pekińska
  • por zimowy, cebula dymka
  • wstępnie wyhodowana kalarepa i kalafior
  • pietruszka na wiosenne zbiory
  • drugi siew grochu
  • sadzenie truskawek na przyszłoroczne plony


Późne pory przetrwają w Twoim ogrodzie nawet podczas mrozów, więc jeśli gleba nie jest całkowicie zamarznięta, możesz zbierać plony nawet w miesiącach zimowych. Jeśli lubisz zieloną pietruszkę, zasiej ją w sierpniu. Ta dwuletnia roślina pięknie zazieleni się wczesną wiosną.

Ważne jest również, aby nie sadzić tego samego rodzaju warzyw w tym samym miejscu, aby nie osłabić gleby. Na przykład nie sadzimy grochu i fasoli jeden po drugim w tych samych miejscach.