Pierwotnie gatunków wiśni szukalibyśmy w Azji Wschodniej i Europie Południowo-Wschodniej, ale dziś są one szeroko rozpowszechnione na całym świecie. Czereśnie owocują obficie i przy swobodnym wzroście mają masywną koronę. Czeremcha ptasia i dzikie wiśnie były głównymi czynnikami, które przyczyniły się do powstania niezliczonych aktualnych odmian. Znamy około 500 różnych odmian wiśni i około 250 odmian wiśni.

Owoc składa się z miąższu i miąższu, który składa się w ponad 80% z wody. Obecne są również cukry owocowe. Istotne znaczenie mają minerały (magnez, żelazo, jod, fosfor, cynk, wapń, potas i krzem) oraz witaminy A, B, C, E i P.

Znaczenie dla zdrowia

  • chronią tkankę łączną przed rozkładem enzymatycznym
  • wspierają budowę kości i zębów
  • działają odmładzająco, upiększają skórę
  • mają działanie przeciwzapalne
  • wspomagają wydalanie kwasu moczowego i innych szkodliwych substancji, oczyszczają nerki
  • zawierają organicznie związany jod, który wspomaga prawidłowe funkcjonowanie tarczycy
  • korzystnie wpływają na serce i układ krążenia
  • dzięki zawartości antocyjanów wspomagają leczenie cukrzycy
  • pomagają w chorobach przyzębia
  • łagodzą choroby reumatyczne stawów i dnę moczanową
  • mają łagodne działanie przeczyszczające, działają przeciw zaparciom
  • pomagają w redukcji masy ciała
  • wzmacniają układ odpornościowy
  • tworzą odporność przeciwnowotworową

Niedobrze jest pić wiśnie z wodą, ponieważ mogą zacząć fermentować w przewodzie pokarmowym i powodować problemy trawienne.