Zdrowe czereśnie
Pierwotnie gatunków wiśni szukalibyśmy w Azji Wschodniej i Europie Południowo-Wschodniej, ale dziś są one szeroko rozpowszechnione na całym świecie. Czereśnie owocują obficie i przy swobodnym wzroście mają masywną koronę. Czeremcha ptasia i dzikie wiśnie były głównymi czynnikami, które przyczyniły się do powstania niezliczonych aktualnych odmian. Znamy około 500 różnych odmian wiśni i około 250 odmian wiśni.
Owoc składa się z miąższu i miąższu, który składa się w ponad 80% z wody. Obecne są również cukry owocowe. Istotne znaczenie mają minerały (magnez, żelazo, jod, fosfor, cynk, wapń, potas i krzem) oraz witaminy A, B, C, E i P.
Znaczenie dla zdrowia
- chronią tkankę łączną przed rozkładem enzymatycznym
- wspierają budowę kości i zębów
- działają odmładzająco, upiększają skórę
- mają działanie przeciwzapalne
- wspomagają wydalanie kwasu moczowego i innych szkodliwych substancji, oczyszczają nerki
- zawierają organicznie związany jod, który wspomaga prawidłowe funkcjonowanie tarczycy
- korzystnie wpływają na serce i układ krążenia
- dzięki zawartości antocyjanów wspomagają leczenie cukrzycy
- pomagają w chorobach przyzębia
- łagodzą choroby reumatyczne stawów i dnę moczanową
- mają łagodne działanie przeczyszczające, działają przeciw zaparciom
- pomagają w redukcji masy ciała
- wzmacniają układ odpornościowy
- tworzą odporność przeciwnowotworową
Niedobrze jest pić wiśnie z wodą, ponieważ mogą zacząć fermentować w przewodzie pokarmowym i powodować problemy trawienne.