Rzepik pospolity
Rzepik to jedna z najdłużej stosowanych roślin leczniczych – stosowali go już starożytni Grecy i Słowianie. Zioło to rośnie swobodnie w przyrodzie, głównie na glebach wapiennych, w zaroślach, na łąkach, pastwiskach, zrębach, nielicznych lasach. Można ją jednak uprawiać także w ogrodzie, na stanowiskach nasłonecznionych, na przepuszczalnej, częściowo kamienistej glebie. Trzymaj ją wolną od chwastów, a będzie rosła bardzo dobrze. W okresie od maja do września zbierana jest cała część nadziemna. Suszy się go w temperaturze do 40°C i stosuje jako napar lub wywar do okładów, kąpieli itp.
Zawiera takie substancje jak olejki eteryczne, garbniki, flawonoidy, gorycz glikozydowa, kwas krzemowy, witaminy B, C i P, mangan, białka.
Efekty:
- reguluje pracę wątroby i pęcherzyka żółciowego
- stosuje się go przy żółtaczce, dyskinezach dróg żółciowych, kamicy żółciowej
- ma działanie ściągające, depresyjne i moczopędne
- stosuje się go na biegunkę
- w chorobach błony śluzowej
- usuwa obrzęki
- wspiera odporność
- ma działanie antyseptyczne
- wspomaga trawienie
- leczy choroby układu oddechowego i likwiduje kaszel
- łagodzi krwawienie (miesiączka, z nosa)
- zewnętrznie stosuje się go jako okład na rany i choroby tkanki łącznej