Rzepik to jedna z najdłużej stosowanych roślin leczniczych – stosowali go już starożytni Grecy i Słowianie. Zioło to rośnie swobodnie w przyrodzie, głównie na glebach wapiennych, w zaroślach, na łąkach, pastwiskach, zrębach, nielicznych lasach. Można ją jednak uprawiać także w ogrodzie, na stanowiskach nasłonecznionych, na przepuszczalnej, częściowo kamienistej glebie. Trzymaj ją wolną od chwastów, a będzie rosła bardzo dobrze. W okresie od maja do września zbierana jest cała część nadziemna. Suszy się go w temperaturze do 40°C i stosuje jako napar lub wywar do okładów, kąpieli itp.

Zawiera takie substancje jak olejki eteryczne, garbniki, flawonoidy, gorycz glikozydowa, kwas krzemowy, witaminy B, C i P, mangan, białka.

Efekty:

  • reguluje pracę wątroby i pęcherzyka żółciowego
  • stosuje się go przy żółtaczce, dyskinezach dróg żółciowych, kamicy żółciowej
  • ma działanie ściągające, depresyjne i moczopędne
  • stosuje się go na biegunkę
  • w chorobach błony śluzowej
  • usuwa obrzęki
  • wspiera odporność
  • ma działanie antyseptyczne
  • wspomaga trawienie
  • leczy choroby układu oddechowego i likwiduje kaszel
  • łagodzi krwawienie (miesiączka, z nosa)
  • zewnętrznie stosuje się go jako okład na rany i choroby tkanki łącznej