Przepis na prostą zupę porową
Czego potrzebujemy:
2 pory
1 mała cebula
4 ząbki czosnku
6 ziemniaków
1,5 l bulionu warzywnego
2 łyżki oleju
1 liść laurowy
sól i pieprz do smaku
chleb na grzanki
Jak to zrobić:
Por i cebulę oczyścić, pokroić i podsmażyć na oleju. Smażyć, aż por zmięknie, a następnie polać tę mieszankę bulionem. Dodać pokrojone ziemniaki, przeciśnięty czosnek, liść laurowy i doprawić solą i pieprzem do smaku.
Gdy ziemniaki będą ugotowane, zmiksuj całą zupę blenderem. Chleb pokrojony w kostkę smażymy na odrobinie oleju na patelni lub w piekarniku na złoty kolor.
Zupę podawać z grzankami chlebowymi. Do dekoracji możemy użyć odrobiny posiekanego pora lub pietruszki.
Smacznego