Czarna herbata i śliwkowe lody na patyku

  • 6 śliwek
  • 400 ml wody
  • 1 torebka czarnej herbaty
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka soku pomarańczowego

Doprowadź wodę do wrzenia w czajniku i zalej torebkę herbaty, pozwól jej parzyć przez 4 minuty. Umyj śliwki lub śliwki, wypestkuj je i zmiksuj na gładką masę. Dodaj miód, sok pomarańczowy i lekko schłodzoną herbatę. Dobrze wymieszaj i wlej do foremek na lody.


Serowe Popsicles z owocami

  • 1 bita śmietana
  • 1 półtłusty twaróg
  • 1 kwaśna śmietana
  • 3 - 4 łyżki cukru trzcinowego
  • owoce leśne (maliny, jeżyny, jagody).

Śmietanę kremówkę ubij na sztywną pianę. Lekko wymieszaj twaróg i śmietanę ze śmietaną. Mieszanka będzie miła i puszysta. Dosładzamy wszystko cukrem trzcinowym. Na koniec dodać umyte owoce. Owoce można również rozkruszyć widelcem lub wymieszać, jeśli nie chcemy, aby całe kawałki znalazły się w lodach. Natychmiast wlej gotową mieszankę lodów do foremek i pozostaw do zamrożenia, najlepiej na noc.

Smak można łatwo zmienić, używając innych owoców lub odrobiny kakao. Jeśli nie mamy w tej chwili świeżych owoców, możemy również użyć kompotu.