Przepis na domowe lody na patyku
Czarna herbata i śliwkowe lody na patyku
- 6 śliwek
- 400 ml wody
- 1 torebka czarnej herbaty
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka soku pomarańczowego
Doprowadź wodę do wrzenia w czajniku i zalej torebkę herbaty, pozwól jej parzyć przez 4 minuty. Umyj śliwki lub śliwki, wypestkuj je i zmiksuj na gładką masę. Dodaj miód, sok pomarańczowy i lekko schłodzoną herbatę. Dobrze wymieszaj i wlej do foremek na lody.
Serowe Popsicles z owocami
- 1 bita śmietana
- 1 półtłusty twaróg
- 1 kwaśna śmietana
- 3 - 4 łyżki cukru trzcinowego
- owoce leśne (maliny, jeżyny, jagody).
Śmietanę kremówkę ubij na sztywną pianę. Lekko wymieszaj twaróg i śmietanę ze śmietaną. Mieszanka będzie miła i puszysta. Dosładzamy wszystko cukrem trzcinowym. Na koniec dodać umyte owoce. Owoce można również rozkruszyć widelcem lub wymieszać, jeśli nie chcemy, aby całe kawałki znalazły się w lodach. Natychmiast wlej gotową mieszankę lodów do foremek i pozostaw do zamrożenia, najlepiej na noc.
Smak można łatwo zmienić, używając innych owoców lub odrobiny kakao. Jeśli nie mamy w tej chwili świeżych owoców, możemy również użyć kompotu.