Przepis na baraninę wielkanocną
Prosty przepis na kubek
Potrzebujemy:
- 1 szklanka cukru pudru
- 3/4 szklanki roztopionego masła
- 2 szklanki półgrubej mąki
- 1 kubek mleka
- 1 cl skórki cytryny
- 4 jajka
- 10 kropli aromatu waniliowego
- szczypta soli
- rodzynki na oczy
- 1 sztuka cukru waniliowego do dekoracji
Sposób przygotowania (czas przygotowania łącznie z pieczeniem około 75 minut)
Wszystkie suche składniki - mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem wymieszaj w jednej misce. Stopniowo dodajemy skórkę z dobrze umytej cytryny, jajka, masło, mleko i esencję waniliową. Dobrze wymieszaj mieszaninę. Powstaje elastyczne ciasto, które wlewamy do natłuszczonej i oprószonej mąką formy na baranka wielkanocnego. Piec jagnięcinę w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 50-60 minut, w zależności od doświadczenia z piekarnikiem.
Po upieczeniu zawiń formę w wilgotną ściereczkę i pozostaw do wyschnięcia. Następnie obróć jagnięcinę na drugą stronę i udekoruj cukrem waniliowym i rodzynkami.
W naszej ofercie można znaleźć formę na baranka wielkanocnego lub królika.