Prosty przepis na kubek


Potrzebujemy:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3/4 szklanki roztopionego masła
  • 2 szklanki półgrubej mąki
  • 1 kubek mleka
  • 1 cl skórki cytryny
  • 4 jajka
  • 10 kropli aromatu waniliowego
  • szczypta soli
  • rodzynki na oczy
  • 1 sztuka cukru waniliowego do dekoracji


Sposób przygotowania (czas przygotowania łącznie z pieczeniem około 75 minut)

Wszystkie suche składniki - mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem wymieszaj w jednej misce. Stopniowo dodajemy skórkę z dobrze umytej cytryny, jajka, masło, mleko i esencję waniliową. Dobrze wymieszaj mieszaninę. Powstaje elastyczne ciasto, które wlewamy do natłuszczonej i oprószonej mąką formy na baranka wielkanocnego. Piec jagnięcinę w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 50-60 minut, w zależności od doświadczenia z piekarnikiem.

Po upieczeniu zawiń formę w wilgotną ściereczkę i pozostaw do wyschnięcia. Następnie obróć jagnięcinę na drugą stronę i udekoruj cukrem waniliowym i rodzynkami.


W naszej ofercie można znaleźć formę na baranka wielkanocnego lub królika.

Forma keramická zajac, 1-dielna