Anyż gwiaździsty to dobrze znana przyprawa, która rośnie jako owoc na drzewie dorastającym do wysokości 7-11 metrów. Owoce są zbierane przed dojrzewaniem, a następnie suszone na słońcu, aby stwardniały. Charakteryzuje się charakterystycznym kształtem gwiazdy, czerwono-pomarańczową barwą i przenikliwym aromatem.
 
 
 
 
Anyż gwiaździsty zawiera białka, węglowodany i cenny błonnik. Jest źródłem całej gamy minerałów i pierwiastków śladowych, takich jak żelazo, magnez, cynk, mangan, selen i miedź. Zawiera również kwasy tłuszczowe omega 6, witaminy A i C oraz kwas foliowy lub pantotenowy.
 
 
 
 
Anyż gwiaździsty ma działanie antyseptyczne i przeciwwirusowe oraz działa jako przeciwutleniacz. Jest świetnym pomocnikiem w walce z wolnymi rodnikami oraz we wspieraniu odporności. Korzystnie wpływa na proces trawienia.
 
 
 
 
anyż gwiazdkowaty
 
  • ma działanie antybakteryjne
  • jest bogaty w przeciwutleniacze
  • ma właściwości przeciwgrzybicze
  • pomaga w walce z grypą
  • utrzymuje zdrowe trawienie
 
 
 
 
Anyż gwiaździsty mielony może być stosowany w gastronomii do aromatyzowania mięs i pieczonych ziemniaków, dressingów i sosów. Jest często używany do aromatyzowania dżemów, syropów, likierów i marmolad.
 
 
 
 
Herbata anyżowa
 
 
 
 
  • 1 łyżeczka mielonego anyżu gwiaździstego
  • 250 ml wody
  • Miód, cynamon, cytryna do smaku
 
 
 
Anyż gwiaździsty zalej gorącą wodą i pozostaw do zaparzenia na około 7 minut. Herbatę pije się na ciepło. Można go doprawić miodem, szczyptą cynamonu lub cytryny. Wspomaga odporność w miesiącach zimowych, pomaga przy przekrwieniach, ale także przy bólach stawów i niestrawnościach.